Monday, February 13, 2012

Paani Puri Recipe / Indian street food / Thuc an An Do


Courtesy of Aradhana Modi. :D Vietnamese translation coming soon.

Ingredients:

Puri : Store bought from any indian store
Pani Puri masala 1 tbsp : mixture of masalas also available at any indian store
Mint leaves
Cumin powder
Salt
Lime
Garam masala (available at indian store)
coriander powder
Cilantro
4-5 medium boiled potatoes
1/4th cup soaked and boiled chickpeas
4-5 cups chilled water
green chillies
1 medium sized finely chopped onions
1 tsp granulated sugar


For the Paani (water mixture):

Grind together 10-12 mint leaves, 4 green chillies and 6 springs of cilantro to a smooth paste
Add the paste, some copped cilantro,1 tsp granulated sugar, 1 lime (or to taste), and salt(to taste) to the chilled water.
Mix well and keep refrigerated till you serve.

For the potato filling:

Grind together-
2 green chilies
4 sprigs of coriander leaves
5-6 mint leaves
1/4 cup chick peas, soaked and boiled
1 tbsp ginger-garlic paste

In a bowl take 1 medium boiled potato and mash it. Add the above paste and half a lime to the mashed potato and mix well to make a smooth paste.

Heat oil in saucepan
Add paste given above and stir fry for about 2 minutes.
Add cumin powder, coriander powder, garam masala and salt and stir fry for about a minute.
Add some water, about 1 cup and bring to boil.
Simmer till the mixture is thick paste.
While serving pani puri, add the rest of the mashed potatoes in this paste and mix wel

While serving:

Break the puri in center.
Add a little of the potato filling.
Fill the puri with the paani (water mixture)
You can also add little chopped onion to the puri if you like (optional).

Note: The lime, salt and masalas can be adjusted to your own taste/liking.

Enjoy! :)

Saturday, February 11, 2012

Đậu tẩm hành / Fried tofu with green onion sauce

Tiếng Việt. Scroll down for English. My friend Hsing Ting love this dish. This is for you Hsing Ting.

Cắt đậu phụ 2 cm x 3 cm. Dày 1 cm.

Dùng chảo hơi sâu, đổ dầu ăn ngập đậu phụ. Đậu phụ rán vàng và giòn cả hai mặt.

Hành xanh thái nhỏ, cho vào bát.

Đổ nước mắm, đường, và một ít giấm vào một bát to. Khoáy đều cho tan hết. Cho thêm nước lọc đến khi vừa. Thêm hành xanh. Lượng nước chấm phải đủ để ngập đậu.

Khi rán đậu được miếng nào cho vào bát nước chấm. Cần cho đậu vào nước chấm khi đậu vẫn còn nóng để gia vị ngấm vào đậu. Khi đã cho đậu vào nước chấm, để khoảng 10 phút rồi vớt ra ăn.

---------------------------------------------

Cut firm tofu into pieces 1 inch x 2 inches x 0.5 inches thick.

Use a deep pan and put oil until it levels with tofu. Fry tofu until it is light brown and crispy on both sides.

Chop green onions and put in a bowl. Add fish sauce, white sugar, a little vinegar and mix well. Add water to taste. The sauce amount need to be able to cover or level with the fried tofu.

Each tofu fried need to be put in the sauce right out of the frying pan. This will make the ingredients of the sauce transfer to the tofu. When all tofu are done and in the sauce, wait 10 minutes then put to plate.

Friday, February 10, 2012

Cánh gà oánh nhau / Battle of the chicken wings / Western wings vs. Asian wings

Tiếng Việt. Scroll down for English.

Cánh gà BBQ vs. Cánh gà nướng sả ớt.

Bí mật nướng cánh gà ngon: dùng một cái khay để nướng hơi sâu một chút. Khi cánh gà nướng sẽ giữ được mỡ và không bị khô.

Dùng muối rửa sạch cánh gà, để khô.

Cách làm cánh gà BBQ:
Băm nhỏ hành khô. Ướp cánh gà với hành khô, BBQ honey mustard sauce, dầu ăn.
Để vào lò nướng 375 độ F, khoảng 1.5 tiếng hoặc đến khi cánh gà chín.

Cách làm cánh gà nướng sả ớt:
Cắt sả tươi dài khoảng 2 cm. Ướp cánh gà với sả, ớt khô, nước mắm, đường, dầu ăn.
Để vào lò nướng 375 độ F, khoảng 1.5 tiếng hoặc đến khi cánh gà chín.

Loại nào ngon hơn?

------------------------------------------------

BBQ chicken wings vs. Spicy lemongrass chicken wings.

Tip to grill great chicken wings: use a medium deep pan to grill. This is to keep the moisure and oil in while grilling so the wings do not turn out dry.

Clean wings with salt and water. Drain.

How to make BBQ chicken wings:
Chop shallots. Marinate wings with BBQ honey mustard sauce, shallots, and oil.
Bake in oven 375 degrees for about 1.5 hours or until done.

How to make spicy lemon grass chicken wings:
Cut fresh lemongrass into pieces about 1 inch long. Marinate wings with lemongrass, dry hot red pepper, fish sauce, sugar, and oil.
Bake in oven 375 degrees for about 1.5 hours or until done.

Which one is better?

Wednesday, February 8, 2012

Nấu mì tôm cũng ngon / how to make great instant ramen noodle*.

Tiếng Việt. Scroll down for English.

Nếu ăn nhiều mì tôm mà muốn thay đổi khẩu vị, có hai trong số những thứ kể dưới đẩy, đảm bảo sẽ ngon:

- Sả hoặc Sa tế
- Hành, mùi
- Ớt
- Xương gà hoặc xương lợn
- Thịt băm
- Tôm tươi
- Củ cải đường (beets)
- Nấm

- Một loại rau:
• Dau xanh Đậu xanh
• Bok choy
• Su hào
• Cà chua
• Bắp cải
• Giá

* cho học sinh, những người đi làm cho tư bản, và những người thích ăn mỳ gói.

--------------------------------------------

If you eat a lot of instant ramen noodles, here are a few ingredients to spice them up. You have two of these (-)s? Your ramen will be good.

- Fresh lemongrass or sate
- Green onion, cilantro
- Hot pepper
- Pork or chicken bones
- Ground meat
- Fresh shrimp
- Beets
- Mushrooms
- Mot loai rau:
• Green beans
• Bok choy
• Kohlrabi
• Tomato
• Lettuce
• Bean Sprouts

* for students and people working for capitalists. And for ramen noodle lovers.

Monday, February 6, 2012

Cá rán tiêu Recipe / Fried peppered fish recipe

Tieng Viet. Scroll down for English.

Ca uop hat tieu, muoi, va mot it dau.

Dung chao chong dinh, dun nho lua, ran ca dung de chay.

Lat ca va cho ra dia.

Cham voi nuoc mam, hat tieu.

------------------------------------------

Marinate fish with pepper, salt, and oil.

Use non-stick pan, low heat, fry fish.

Flip, check.

Sauce: fish sauce and pepper.

Bí non xào tỏi Recipe /Stir-fry zuchini Recipe

Tiếng Việt. Scroll down for English.

Bí cắt dày 0.5 cm.

Tỏi băm nhỏ.

Dùng chảo. Bật to lửa. Cho dầu và tỏi vào chảo. Đến khi tỏi hơi vàng cho bí vào. Đảo đều, cho nước mắm, cho một ít nước để đỡ cháy. Không đậy vung kẻo chín quá. Khi bí chuyển màu hơi trong là được. Cho thêm hạt tiêu nếu thích.

---------------------------------------------

Cut zuchini about 1/4 inch thick.

Chop garlics.

Use big pan. High heat. Put oil, garlic. Stir until garlic is light brown, put in zuchini. Add fish sauce. Add a little water. Watch it, don't burn it. Cook until the zuchini become transparent around the edge.

Add pepper if like.

Sunday, February 5, 2012

Bún chả Recipe

Tiếng Việt. Scroll down for English.

Chả băm: trộn thịt băm, hành xanh, ít đường, nước mắm, hạt tiêu, dầu ăn.

Chả miếng: trộn thịt ba chỉ (pork bellies), dầu ăn, hành xanh, it đường, nước mắm hạt tiêu.

Viên thịt băm và trải thịt miếng xếp đều trên baking sheet.

Cho vào lò nướng 375 độ khoảng một tiếng. Kiểm tra, lật chả, đợi khoảng 30 phút.

Bún: luộc để ráo nước.

Rau: rau salat, mùi, và giá rủa sạch và để khô.

Nước chấm: dùng công thức pha nước chấm thông thường. Xem cách pha tại đây.

----------------------------------------------

Round grilled meat: ground pork, chopped green onion, little oil, little sugar, fish sauce, pepper. Mix well. Shape into round things.

Flat grill meat: pork bellies sliced a little thick, chopped green onion ,oil, little sugar, fish sauce, pepper. Mix.

Use baking sheet, lay the two type of meat evenly apart. Put in oven for about an hour. Check, flip, 30 mins more or until done.

Vemicelli noodle: use small noodles. Boil until soft, drain.

Side salad: lettuce, cilantro, bean sprouts. Rinse and let dry.

Sauce: mince garlic, red pepper. Puy lime on top, add sugar, fish sauce, water. Mix to taste. You can see the sauce recipe here.