Thursday, February 16, 2012

Canh chua cá / Vietnamese spicy sour fish soup

Tiếng Việt. English below. For chị Dương Trần Phi.

Nguyên liệu:
2 quả cà chua
4 lạng giá
4 lạng đậu nhớt
nửa quả dứa
3 cái đầu cá
Hành xanh
Rau mùi
Gia vị nấu canh chua cá (gia vị me như hình ở dưới)
Ớt khô
Nước mắm
Muối

Chuẩn bị nước:
- Đun nước sôi.
- Rán ba đầu cá cho vàng cả hai mặt. Bỏ vào nước sôi. Cho nước mắm và gia vị me nấu canh chua vào.
- Thái dứa thàh những miếng dày khoảng 1 cm.
- Đun khoảng 30 - 45 phút. Trong khi đun chuẩn bị các loại rau.

Chuẩn bị các loại rau:
- Thái đạu nhớt nghiêng như hình, dày khoảng 1cm.
- Rửa sạch giá.
- Cắt cà chua một quả thành 6 miếng.
- Băm nhỏ hành xanh và mùi.

Khi nước đã đun được tổng cộng một tiếng và bắt đầu ngọt:
- Cho đậu nhớt vào, cho cà chua. Đợi 20 phút.
- Cho thêm nước mắm hoặc muối tùy thích ăn mặn hay nhạt.
Cho thêm ớt khô nếu muốn ăn cay.
Cho giá và hành mùi. Để hai phút rồi bắc ra ngay.

-------------------------------------------

Ingredients:
2 tomatoes
5 ounces of okra
5 ounces of beansprouts
Half of a pineapple
3 fish heads
Tamarind soup base (see picture below, buy in local asian store)
Green onions
Cilantro
Dried hot pepper
Fish sauce
Salt

Prepare the broth:
- Boil water.
- Rinse fish. Fry 3 fish heads to light brown on both sides.
- Add fish to boiling water.
- Cut pineapple into pieces about 0.5 inch thick.
- Add pineapple, tamarind soup base, fish sauce to the water.
- Cook in low heat for about 30-45 minutes. While The broth is boiling, prepare other vegetables.

Prepare vegetables:
- Slice okra at an angle about 0.5 inch thick.
- Rinse beansprouts.
- Dice each tomato into six.
- Chop green onion, cilantro.

When the broth has been cooking for about an hour and become flavorful:
- Add okra, add tomatoes. Cook for 20 minutes.
- Add fish sauce or salt to taste.
- Add dried hot pepper if you eant spicy.
- Add beansprouts, green onions, cilantro. Wait two minutes then turn off heat and serve.

Step by step in picture:





















No comments:

Post a Comment